inhoud    kalender    koncertberichten    Brandon LaBelle    boekenbeurs    japan    kolofon

 

@lternatieve Boekenbeurs

 

Zaterdag 17 Maart 2001 van 10u tot 20u
Stedelijk Buurtcentrum, Nieuwland 62, 9000 Gent
Gratis toegang boeken, brochures en tijdschriften over libertaire cultuur, ecologie, anarchisme, antiglobalisering, feminisme, anti-militarisme,...
meer info op hun site

Lezingen voor de @lternatieve boekenbeurs in Stichting Logos

De onzin van copyright in het digitale tijdperk- Godfried-Willem Raes (14.OOu) De copyright-problematiek is de laatste jaren voordurend in de aktualiteit, denk maar aan de MP3-sites, de kampagnes van de komputerindustrie om het illegale kopiëren van programma's te verminderen,...
G.W. Raes is niet alleen muzikant maar ook ontwerper van eigen instrumenten en software. Ondanks een overdaad aan ideeën en creaties waarop hij copyright zou kunnen nemen, doet hij dat niet. Hij kwam verschillende keren in aanvaring met de overheidsinstanties die instaan voor de inning van die kopieerrechten.
G.W. Raes komt uiteenzetten waarom volgens hem het copyright niet enkel filosofisch, politiek en moreel niet te verdedigen is maar bovendien ook zeer onefficient is.

Het misbruik van mensen en van dieren - Geertrui Cazaux (15.00u) Geertrui Cazaux doet aan de Gentse universiteit onderzoek naar de invloed van antropocentrisme en speciesisme op de rechtspraak. Onlangs editeerde zij een boek over de verhouding tussen mens en dier onder de titel "Mensen en andere dieren". Verschillende auteurs geven hierin hun visie over onderwerpen als dierenmishandeling, blindenhonden, dierentuinen,...
G. Cazaux komt een lezing geven over het (vermeende?) verband tussen dierenmishandeling en andere vormen van geweld die mensen plegen, zoals kindermishandeling en vrouwenmishandeling. De disciplinering in de actieve welvaatsstaat.

Roger Jacobs (16.00u) Roger Jacobs is medeauteur van het boek "het pomphuis van de 21ste eeuw", een vernietigende kritiek op de gevolgen van de actieve welvaatstaat.
R. Jacobs werkt zelf als educatief medewerker in de basiseducatie (alfabetisering) en vertelt het verhaal hoe de overheid werklozen en laaggeschoolden dwingt om zich aan te passen aan de arbeidsmarkt en om het even welke job aan te nemen. Het weinig originele credo voor de 21ste eeuw luidt : iedereen moet werken (ook al zit de produktiviteit van onze economie op een historisch hoogtepunt) !

P. Vandenseegel (17.00u) Belgische vrijwilligers in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) als steun voor de linkse coalitie in hun strijd tegen generaal Franco.