Catalogus van de logoscollectie

2Pi

Gebouwd in 2018

2Pi is een klein automatisch midi gestuurd orgeltje. De 30 aluminium pijpjes worden met behulp van een buzzer aan het trillen gebracht. Omdat elke buzzer met een aparte oscillator wordt aangestuurd, kunnen alle geïmplementeerde parameters van de toon individueel worden bepaald. De ambitus komt ongeveer overeen met die van de traditionele serinette..

3-channel midisynth

Gebouwd in 2016

Zoals de naam van de 3-channel midisynth reeds aangeeft, is dit device een synthesizer die aangestuurd wordt met het midi-protocol. Er kunnen drie verschillende audiosignalen (of kanalen) mee worden gegenereerd.

Aeio

Gebouwd in 2010

Aieo is een midi gestuurde muziekmachine waarbij twaalf snaren elektroakoestisch aan het trillen worden gebracht. Raes noemt het een “aeolische cello”. Elke snaar heeft ook een demper en een hamertje die met behulp van elektromagneten worden geschakeld.

Ake

Gebouwd in 2004

Ake is een geautomatiseerde knopaccordeon. De noten van de knoppen van de discantzijde worden rechtstreeks met elektromagneten ingeduwd. In de baszijde wordt gebruik gemaakt van een tractuur om de kleppen met de elektromagneten te openen. De lucht wordt voorzien door een radiaal compressor. Een mengkraan in de luchtaanvoer die met een stappenmotor wordt geschakeld, zorgt ervoor dat in de vaste balg zowel blaas- als zuigwind kan ontstaan. Op die manier kan Ake effecten die typisch zijn voor het accordeon tot klinken brengen. De robot is volledig midi gestuurd.

Amplified springboard

Gebouwd in 1982

Een magnetische pick-up versterkt de twee verschillende veren die met de handen bespeeld worden. Het resultaat hiervan is door de ingebouwde versterker en luidspreker onmiddellijk hoorbaar.

An ear for ...

Gebouwd in 1989

An Ear for Violin en An Ear for Clarinet zijn (quasi twee identieke) digitale interfaces. Ze kunnen toonhoogtes in real time herkennen en een triggersignaal via een printerpoort naar een computer sturen.

Asa

Gebouwd in 2013

Asa is een midi gestuurde automatische altsaxofoon.

Automatische dirigent

Gebouwd in 1968

De automatische dirigent werd gebruikt om muzikanten te helpen bij het spelen van complexe ritmes en tempiverhoudingen.

Autosax

Gebouwd in 1996

Autosax, een automatische saxofoon, is de eerste muziekrobot die Raes bouwde. Hij gebruikte hiervoor een saxofoon afkomstig van een voormalig orchestrion die hij kocht op de Gentse rommelmarkt. Van de start van de bouw tot 2020 werden er verschillende veranderingen en updates uitgevoerd. Vooral voor het mechanisme waarmee de toon werd opgewekt, werden verschillende experimenten opgezet en veranderingen aangebracht.