Dr.Godfried-Willem RAES

Kursus Experimentele Muziek: Boekdeel 4: Organologie en Experimentele Instrumentenbouw

Hogeschool Gent : Departement Muziek & Drama


<Terug naar inhoudstafel kursus>

   

4201:

" OPUS 2 "

een kollektieve kompositie

 

KONCERT VAN 20 NOVEMBER 1990

Bij het begin van het akademisch jaar 1990 kregen de studenten de opdracht zelf een eenvoudig experimenteel instrument te verzinnen en te bouwen. De reden om ook dit soort aktiviteit deel te laten uitmaken van de kursus, ligt in het simpele feit dat de traditionele instrumenten waarvoor - en zeker op konservatoria - doorgaans wordt gekomponeerd , ideaal zijn aangepast aan de muziek uit de tijd waarin deze instrumenten tot stand kwamen. Wil men traditionele instrumenten inzetten voor een meer eigentijds en afwijkend koloriet, dan is men heel vaak verplicht zijn toevlucht te nemen tot niet steeds eenvoudige technische hoogstandjes en kunstgrepen. Het ontwerpen en bouwen van nieuwe klankbronnen is dan ook een noodzakelijke ingredient van het werkelijk hedendaagse muziekmakerschap.

"Opus 2" is ontstaan uit een eerste opdracht in deze richting. De instrumenten die werden gebouwd door de studenten zijn uiterst eenvoudig. Het stuk groeide in een minimum van tijd uit de - overigens nog maar oppervlakkig onderzochte - klankmogelijkheden van de gebouwde instrumenten.

Met dit stuk willen alleen mogelijkheden worden aangeduid, wegen geopend. Het lag veeleer in de bedoeling het spelend exploreren te verkennen dan er een groots meesterwerk van te maken.

Uitvoerders/ komponisten :

- Marc MAES organofoon

- Geert LOGGHE schuddoos

- Johan VERCRUYSSE tisnogniaf

- Peter EECHAUTE klaribuis

- Alain VERHOEVEN starblaastrom


Filedate: 901120

Terug naar inhoudstafel kursus: <Index Kursus>

Naar homepage dr.Godfried-Willem RAES