inhoud    kalender    koncertberichten    druksel    japan    staff    kolofon

 

DRUKsel

 

DRUKsel 2001, een beurs van aparte boekenmakers, bibliofiele drukkers en kleine uitgevers, gaat voor de vierde maal door in Gent tijdens het laatste weekend van april, 28 en 29.04.01.
Zoals de voorgaande jaren zullen kleine uitgevers uit voornamelijk België en Nederland hun werk tonen. Het publiek kan de boeken kopen.
DRUKsel beweegt zich in de marge omdat het werk toont dat niet via reguliere kanalen te zien is. Er is werk van uitgeverijen die zich met het precaire bezighouden : poëzie, dwarse meningen, eigenzinnige vormgeving. Werken in de marge heeft iets weerbarstigs, het relativeert het modieuze, het staat argwanend tegenover het al te zichtbare.
Maar er wordt ook aandacht aan het kunstenaarsboek gegeven : hier wordt het boek zelf in vraag gesteld, wordt de inhoud ontdaan van het al te letterlijke.
DRUKsel verdedigt geen Bokrijkcultuur maar wil de diversiteit van het omgaan met boeken bewaren en verdedigen.

Zaterdag 28 april 2001 houdt Gerard Unger, de bekende Nederlandse typograaf, een lezing over de letter in de openbare ruimte. De Belgische Duitstalige dichter Robert Schaus leest voor uit eigen werk, voor de eerste maal wordt een keuze uit zijn gedichten vertaald. Het boek wordt door Zegwerk voorgesteld. Jan Lauwereyns, de dichter van Nagelaten sonnetten, die momenteel in Japan werkt, kan helaas niet aanwezig zijn. Van hem stelt DRUKsel zijn tweede bundel, het lange gedicht Het zwijgen van de dichter, voor. Ter compensatie van zijn niet-lichamelijke aanwezigheid zullen we van hem een video zien: hoe hij papier uit Vlaanderen signeert.
Op zondag 29 april komt Jaap Blonk, de onovertroffen stemkunstenaar, werk van Jandl, Schwitters en zichzelf voordragen. Ook Lucas Hüsgen, van wie DRUKsel een essay over Friederike Mayröcker uitgeeft, zal uit eigen werk voorlezen.
In de marge van de beurs en op uitnodiging van De Carbolineum pers, zal Benno Barnard voorlezen uit Lucifer, zijn bewerking van het toneelstuk van Vondel.

De beurs gaat door in de
Baudelokapel, Ottogracht 4 B-9000 Gent van 11.00 uur tot 18.00 uur.
Informatie : Johan Velter Gentbruggestraat 106 9040 Gent +32 (0)9.228.56.70
www.druksel.be
jvelter@be.packardbell.org