index   editoriaal   kalender   koncertberichten   on the road   kolofon  


On the road: Logos Vrouwen in New York,
november 2011 (deel 1)


De website van het Newyorkse “Issue Project Room” vermeldt dat het driedaags “Everyday Experimental Festival” zal kijken naar het werk van “three historically significant female artists”. Hiermee worden dan Fluxus vrouw Alison Knowles, de Nieuwzeelandse Annea Lockwood en mezelf bedoeld. Die twee woordjes “historically significant” zijn voor mij voldoende om me nog nooit zo zenuwachtig voor een koncert te hebben gevoeld als nu. En wat als mijn DVD in de USA niet wil spelen? En wat als die soundscapes van me door de mand vallen? En wat als ... ik ben eensklaps een expert in het bedenken van doemscenario's geworden.

Afgaan in New York City, een grotere nederlaag kan ik me momenteel niet indenken. En zeggen dat Alison Knowles en Annea Lockwood, de twee kunstenaars van de kwasi voorgaande generatie, die me samen met Pauline Oliveros het meest tot mijn werk hebben geïnspireerd en me het sterkst hebben beïnvloed, misschien wel op mijn concert zullen zijn. Ik ken hun werk, maar hebben ze al ooit mijn werk gehoord? Ik heb in de jaren '80 hun werk uitgevoerd bij Stichting Logos en hen op verschillende festivals vergezeld of bezig gezien, maar welke garantie geeft dat, dat zij mijn muziek nu ook boeiend zullen vinden...


Eén troost: de organisator van Issue Project Room wil me kost wat kost laten kennis maken met Graham Lambkin die nu reeds 3 cd's van me op zijn vermaarde KYE-label heeft uitgegeven. Alvast hij en de vele lovende recensenten zijn dus blijkbaar wel echt opgetogen over mijn klankschappen. Graham en ik hebben elkaar nog nooit ontmoet, hoewel we elkaar via aanvankelijk brieven, en later via emails en Facebook reeds jaren “kennen”. Maar Lawrence, de Issue curator, heeft nog meer voor ons in petto. Hij wil graag dat we ook samen op het podium zullen staan en elkaars werk uitvoeren. Hier sla ik helemaal tilt van, want hoe zullen we erin slagen op zo'n korte tijd voldoende repetitietijd en -ruimte te krijgen.

Gelukkig is daar de doorwinterde Françoise Vanhecke, die op haar hele eentje de wereld heeft afgereisd, om me tot bedaren te brengen. Samen als Logos Vrouwen staan we sterk. We hebben Brighton getrotseerd, dus ook New York krijgen we gemaatst wel klein.


Wanneer ik, eens in onze Newyorkse bed and breakfast toegekomen, een kamer heb gekozen en achter het gordijn een klein boedhabeeldje ontwaar, kom ik tot rust. Ook in New York City kom ik zo stilaan thuis.

Wordt vervolgd
(m.d.)