Enkele praktische wenken bij het zelf maken van gedrukte schakelingen

1. Belichten: we gebruiken een glasplaat en deksel uit een oude fotokopieermachine waaronder we vier UV TL buizen monteerden. Belichtingstijd: 2' tot 2'30". De lay out prints kunnen op transparant-folie (3M) worden geprint met een goede laserprinter. Fotografisch gemaakte films geven echter steeds een beter resultaat. Vanzelfsprekend kan ook een 'officiele' belichtingskast worden gebruikt. Deze hebben een ingebouwde timer een deksel voorzien van sluitingsveren waardoor een nauwe aansluiting tussen film en printplaat gegarandeerd is.

2. Ontwikkelen: ca. 2 minuten, goed bewegen. De ontwikkelaar moet op kamertemperatuur zijn.

3. grondig afspoelen

4. Het gebruik van ammoniumpersulfaat raden we af. De ijzerperchloride kristallen moeten in water van 70 tot 80 graden worden opgelost. De oplossing veroorzaakt een endoterme reaktie waardoor het mengel afkoelt tot 45 graden. Dit is ook de ideale temperatuur voor het etsen. De koncentratie van de oplossing moet 200 tot 250 gram per liter zijn. Hogere koncentraties verlagen de etssnelheid! Temperaturen hoger dan 55 graden putten het etsbad snel uit en zorgen voor een slecht etsresultaat. De etssnelheid beloopt 8 tot 30 micron koper per minuut, afhankelijk van bewegingshoeveelheid en koperverzadiging van het etsbad. Gewone printplaat heeft een koperlaag van ca. 35 micron. De koperopname van het etsbad bedraagt ca. 40 g koper per liter.

5. goed spoelen na het etsen

6. Met aceton de fotogevoelige laag verwijderen

7. gaatjes boren

8. print met flux behandelen

9. solderen van de onderdelen

10. Print reinigen en flux verwijderen

11. Na elektrische tests, print met isoleerlak afwerken.

Op grond van onze ervaringen als goed beoordeelde merkprodukten: Seno, Bungard

Als slecht beoordeelde produkten: CIF (de fotogevoelige printplaten van dit Frans merk hebben een weinig homogene fotogevoelige laag. De laag is bovendien niet tot rand van de plaat aangebracht).

 

Godfried-Willem Raes

Ghent, august 10th 2014

to index-page Godfried-Willem Raes