Yes, these are the concerts you might have missed...

Logos crew in 2015: dr.Laura Maes, Xavier Verhelst, Kristof Lauwers, Mattias Parent, Peter Van Lancker, Kati Couck, Kurd Van de Velde, Lara Van Wynsberghe, Matthias Streulens.

Directors: dr.Godfried-Willem Raes (president), Prof.dr.Jean Paul Van Bendegem, Moniek Darge, dr.Luk Vaes, Machteld Vandenabeele

Logos Robotorkest

Dinsdag 13 januari 2015 - 20h00

Logos Tetraëder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

<Hybr> babyborrel

Dansers en muzikanten gaan in dialoog met het robotorkest.
dansers en muzikanten: Moniek Darge, Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam,  Xavier Verhelst, Kristof Lauwers, Godfried-Willem Raes

Op dit eerste koncert van het jaar staat de jongste telg van de meer dan 60-koppige familie centraal: <Hybr>.
Dit buitenbeentje werd volledig vervaardigd uit PVC en kan mikrotonale klanken voortbrengen. Dit mysterieuze orgel produceert zijn klanken middels door membranen aangestuurde pijpen. Dit principe werd nooit eerder in de orgelbouw toegepast, maar ontsproot uit het Zingende Fietsen projekt ontwikkeld in 1976.

2015_1

meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Zaterdag 17 januari 2015 - 20h00

De Pianofabriek, Fortstraat 35, Bruxelles

Klein Logos Robotorkest

Les petits robots en interaction.
Met de robots Korn, Snar, Whisper en Toypi onder radarkontrole. De robot besturing is in handen van Mattias Parent en Kristof Lauwers. Deze voorstelling kadert in het pop-up nieuwjaarsfeest van de Brusselse Pianofabriek.

meer informatie over het robotorkest

Recital

Donderdag 22 januari 2015 - 20h00

Logos Tetraëder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Giacomo di Tollo

Pianist Giacomo di Tollo selecteerde komposities gebaseerd op komputermodellen waarin verschillende manieren worden verkend waarop 12 tonen georganiseerd kunnen worden.
Op het programma staan onder meer een kompositie die vertrekt van wiskundige strukturen gebaseerd op permutaties van getallen; Lonely Piano , een werk voor toy piano van Giacomo di Tollo gebaseerd op een teorie ontwikkeld door Tom Johnson en pianowerk van Luigi Verdi, een Italiaanse komponist in wiens werk numerieke vektoren centraal staan. Voorts brengt di Tollo werk van Alexander Scriabin.
Pianist Giacomo di Tollo studeerde aan het Konservatorium van Pescara en vervolmaakte zich aan de Accademia Pianistica 'Incontri col Maestro' in Imola, Italië.
Di Tollo werd in 2010 bekroond met de Logos Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste koncert bij Stichting Logos in dat jaar.


Foto: Luca Perenich

Logos Robotorkest

Dinsdag 17 februari 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Verleiding

Dansers, performers en muzikanten: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Xavier Verhelst, Moniek Darge en Kristof Lauwers, o.l.v. Godfried-Willem Raes.

Rond Valentijn trekken de robots hun stoute schoenen aan en ontspint zich een verleidelijk spel van beweging, muziek en licht. Dominica Eyckmans en Emilie De Vlam gooien lijf en leden in de strijd en werpen de robots hun meest uitdagende blik toe. Het thema verleiding ligt aan de grondslag van heel wat muzikale spinsels. Werken van Monteverdi, Purcell, De Rore en Couperin worden getransponeerd naar de 21ste eeuw en bewerkt voor het robotorkest. Naast deze schatten uit ons verleidend muzikaal verleden staan in deze productie ook hedendaagse verlokkingen en bekoringen centraal.

2015_02

meer informatie over het robotorkest

Geluidsexploratie

Dinsdag 24 februari 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Laurence Moletta

De voorstelling Le couloir des pas perdus van Laurence Moletta is gebaseerd op geboorteverhalen. Moletta maakte geluidsopnames van de soms grappige, soms triestige verhalen die door Stéphane Oertli in één tekst werden gegoten. Deze tekst vormt het vertrekpunt van de voorstelling. Om het geluid van haar stem te controleren en te bewerken maakt Moletta gebruik van twee MIDI-gestuurde handschoenen die uitgerust zijn met verschillende bewegingssensoren. Moletta speelt met fonemen en lettergrepen. Alle klanken worden afgeleid van Moletta's stemgeluid.
Moletta studeerde elektro-akoestische muziek aan het Conservatorium van Lyon-Villeurbanne en vervolmaakte zich aan het Conservatorium van Mons Samen met wetenschappers van Numédiart ontwikkelde ze haar MIDI-gestuurde handschoenen.

Geluidsexploratie

Woensdag 18 maart 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

KERM - Cédric Stevens, Blaastaal, W.Ravenveer & DSRlines

Op woensdag 18 maart zwaait het jonge Gentse label KERM de plak in de Logos tetraëder. Cédric Stevens, Blaastaal, W.Ravenveer en DSRlines staan garant voor een avond vol uitdagende elektronische muziek.

Blaastaal doopt zijn voelsprieten in de Nederlandse taal en draait het alledaagse gewauwel binnenstebuiten. Weerberichten, taalcursussen, verkeersinformatie, het journaal, televisiesoaps, esoterie, kookkunst en radiopraat, zowat alles moet er aan geloven. Gevonden opnames worden gekneed tot absurde audiocollages. Blaastaals herwerkte banaliteit tovert een glimlach op je gelaat.
David Edren is behalve mede-eigenaar van het Hare Akedod label, ook de man achter DSR Lines. Uit zijn modulaire synths tovert Edren liquide patronen en bedwelmende melodieën. Hij gaat terug naar de kern van de elektronische muziek. Zijn uitgestrekte synthlandschappen laten niemand onberoerd.
Ook bij W.Ravenveer, het alter ego van Erwin Van Looveren, staan modulaire synths centraal. Uit een schijnbare chaos van kabels, jacks en synthmodules ontketenen zich bevreemdende elektronische klanken. Met een zekere voodoo behendigheid laveert Van Looveren tussen Antwerpse bliksems en pulsen. Soms subtiel, vaak extreem.
Na zijn succesvolle avonturen in de techno scène, sloeg Cédric Stevens, aka Acid Kirk, een andere weg in. Beats werden ingeruild voor drones, melodieën voor noise. Door het gebruik van analoge modulaire systemen en bewerkte elektrische gitaar en sitar ontwikkelde Stevens een heel eigen klankbeeld; eerst onder het alias Syncopated Elevators Legacy, nadien onder zijn eigen naam. Stevens werkte samen met onder meer Christian Fennesz en My Cat Is An Alien en bracht releases uit op o.a. Discrepant en Opax records.

2015_03

2015_03

2015_03

2015_03

Logos Robotorkest

Woensdag 25 maart 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Tumult

Dansers, performers en muzikanten: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Xavier Verhelst en Kristof Lauwers, o.l.v. Godfried-Willem Raes.

Op 25 maart 2015 zet TUMULT.FM de Gentse binnenstad voor de derde maal op stelten met het eigenzinnige kunstenfestival TUMULTINGENT. De Logos robots brengen voor dit speciaal concert een programma barstensvol tumult en kabaal en knipogen hierbij naar het futurisme en de Kabbalah. Sirenes, bellen en propellers kapen in deze productie de hoofdrol weg.

2015_03

meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Woensdag 22 april 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Mekaniekjes

Dansers, performers en muzikanten: Dominica Eyckmans, Emilie De Vlam, Xavier Verhelst en Kristof Lauwers, o.l.v. Godfried-Willem Raes.

Onophoudelijk deuntjes spelen, zonder af te hangen van kunde of uithouding van uitvoerders, klonk al eeuwen geleden als muziek in de oren. Pianola's en draaiorgels aangedreven door ponsbanden of speeldozen waarbij metalen tongen aangeslaan werden door pinnetjes zijn slechts enkele voorbeelden.
Mechanische instrumenten werden door de komst van de grammofoonplaat en de reproduktie van geluid grotendeels naar het verdomhoekje verbannen. Logos delft in het rijke repertoire dat voor deze mechanische muziekinstrumenten werd gekreëerd en vertolkt deze komposities voor ons mechanisch robotorkest.
Mekanieken zijn ook doorgedrongen in het komponeren zelf. Wat anders zou algoritmische kompositie kunnen zijn? Uiteraard komen ook de vruchten daarvan aan de orde, een dubbelmekaniek dus.

2015_04

meer informatie over het robotorkest

Recital

Woensdag 29 april 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Silvia Tarozzi - Virgin Violin

Silvia Tarozzi brengt drie komposities die de klankmogelijkheden van de viool verkennen.
In Circle Process, een kompositie van Pascale Criton en Silvia Tarozzi, wordt de viool uitgerust met 4 dezelfde snaren, gestemd met een 16de toon verschil. De snaren worden in circulaire bewegingen gestreken. Het stuk wordt geleidelijk aan meer complex en de specifieke stemming onthult een uniek klankenpalet.
Pauline Oliveros' Thirteen Changes: for Malcolm Goldstein bestaat uit een verzameling van 13 zinnen die door de uitvoerder vrij kunnen worden geïnterpreteerd. "Elephants mating in a secret grove.", "A single egg motionless in the desert." of "Rollicking monkeys landing on Mars." prikkelen de verbeelding van de uitvoerder. Tarozzi beperkt zich niet enkel tot de viool, maar maakt ook gebruik van verschillende objekten en elektronische manipulaties om de beelden tot leven te brengen.
In het dronestuk Occam II van Éliane Radigue treden opnames van de stem van de komponiste in dialoog met de viool.

Tarozzi studeerde viool aan de konservatoria van Bologna en Rovigo. In Parijs specialiseerde ze zich bij Jeanne Marie Conquer en Patrick Bismuth. Ze is lid van het ensemble Dedalus en werkte hierdoor samen met talloze komponisten waaronder Christian Wolff, Alvin Lucier en Phill Niblock. Samen met thereminspeler en producer Massimo Simonini vormt ze een duo.
Behalve als uitvoerder, is Tarozzi ook aktief als improvisator en komponiste. Ze schreef onder andere werken voor het festival Act'Oral (Marseille) en Sonorités (Montpellier).

2015_03

klein Logos Robotorkest

Vrijdag 1 mei 2015

Fortstraat, 1060 SINT-GILLIS

Straatfeest


Op dit straatfeest in de Fortstraat kan je robots Toypi, Snar, Wisper en Korn zelf bespelen. Maar ook enkele speciaal voor deze kleine bezetting geschreven komposities staan op het programma. De begeleiders zijn Mattias Parent en Lothar Baeyens.
meer informatie over het robotorkest

Ictus speelt Ballet Mécanique i.s.m. Logos

Zondag 3 mei 2015 - 16.45 uur

Muziekfabriek Transfo Zwevegem

Festival van Vlaanderen Kortrijk, Factory!

Ictus brengt een unieke uitvoering van Ballet Mécanique van George Antheil. Logos stond in voor de automatisatie van drie heuse vliegtuigpropellers en de bouw van een fantastische bellenmachine. Deze machines ontworpen en gebouwd door Godfried-Willem Raes werden heuse komputergestuurde muzikale robots. Mis dit indrukwekkend schouwspel niet!

Ictus is een ensemble voor hedendaagse muziek dat zich een plaats wist te veroveren op internationale podia. Ze genieten onder meer bekendheid als regelmatige begeleiders van het dansgezelschap Rosas. De programmatie van Ictus beslaat een zeer breed spektrum: van Aperghis tot Reich, van Murail tot Waits. Vaak presenteren ze thematische concerten of scenische producties. En dat is voor Factory niet anders. Centraal in het programma staat de futuristische schandaalcompositie Ballet mécanique, een geweldige ode aan de dolgedraaide dynamiek van de grootstad.

Zo moet het gegaan zijn, 17 juli 1926: op het podium van het uitverkochte Théatre des Champs-Elysées staan twee vleugelpiano's, xylofoons, basdrums, een sirene, elektrische bellen, percussie, drie propellers en 16 mechanische pianos. Het moest en zou een tweede 'Sacre du printemps' (1913) worden. Dat had Antheil beslist, en met hem het publiek. Beide partijen gedragen zich naar behoren: Antheil - zesentwintig jaar heeft intussen naam gemaakt als bad boy of music. (...) Het Parijse publiek gedraagt zich plichtsgetrouw volgens de geplogenheden van een gedoodverfd 'succes de scandale'. (The Wrong Notes, Wannes Gyselinck)

George Antheils kompositie was ook -ingekort- gebruikt voor een film van Fernand Léger. Hoewel de samenwerking spaak liep maken we de totaalervaring compleet met de projektie van deze filmische mokerslag.

2015_05

Stereotaxie

Zaterdag 9 mei 2015

De Bijloke, Jozef Kluyskensstraat 2, 9000 GENT

Ear to the ground festival

Stereotaxie, een auditieve installatie van Laura Maes & Kristof Lauwers (Stichting Logos), is een installatie voor 1 persoon (of een volwassene + kind). De subsonische hersengolven van de bezoeker worden gemeten en in real-time verklankt in waarneembaar geluid. Nadat het hoofd van de bezoeker wordt uitgerust met elektroden, neemt de bezoeker plaats in een volledig verduisterde stalen koker. De kabine wordt horizontaal gebracht en de bezoeker wordt omringd door de sonifikatie van zijn eigen hersengolven. Via eigen hersenaktiviteit kan de klank gestuurd en beïnvloed worden.

2015_04

Benjamin Glorieux speelt Brian Ferneyhough, Time and motion i.s.m. Logos

Zaterdag 9 mei 2015

De Bijloke, Jozef Kluyskensstraat 2, 9000 GENT

Ear to the ground festival


Benjamin Glorieux, cellist van het kollectief Aton' & Armide, brengt een historische uitvoering van Time and Motion Study II van Brian Ferneyhough, een live-elektronisch werk gekomponeerd in 1976. De kompositie is quasi onspeelbaar. De cellist bindt de strijd aan met zijn eigen instrument en baant zich een weg door de dichte, komplexe notenmassa.
Logos staat in voor technische en artistieke ondersteuning van de uitvoering.
Benjamin Glorieux (cello, stem) | Maarten Craeynest (assistent, geluidsingenieur) | Pieter Matthynssens (assistent) | Laura Maes (assistent)

2015_04

Logos Robotorkest

Woensdag 13 mei 2015 - 20h00

Logos Tetraëder (20h00) & De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 GENT (21h00)

Oriental Ledebirds featuring Osama Abdulrasol en Logos robots


In mei duiken de robots onder in de wereld van de etnische mikrotonaliteit. Robots en Ledebirds muzikanten treden in dialoog en ontdekken verschillende toonsystemen.
'Oriental Ledebirds' verkent muziek uit Iran, Afghanistan, Turkmenistan, Oost-Anatolië en Azerbeidzjan, maar ook eigen komposities prijken op het programma. Kwarttonen en samengestelde ritmes geven kleur aan dit concert. Centrale gast is qanunspeler Osama Abdulrasol die in 2014 de kultuurprijs van de stad Gent voor Wereldmuziek binnenrijfde.

Dit koncert kwam tot stand in samenwerking met De Ledebirds. Dit sociaal-artistiek muziekprojekt brengt sinds 2008 muzikanten en muziekkulturen uit Ledeberg en omgeving samen.

'Oriental Ledebirds' is een produktie van VZW Elftwelf in samenwerking met de Centrale VZW en Stichting Logos.

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Provincie Oost-Vlaanderen


tickets via Uitbureau
meer informatie over het robotorkest

2015_06

geluidsexploratie

Woensdag 27 mei 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Max Eastley & Sub Rosa soundsystem


Sub Rosa dook in het uitgebreide archief van Stichting Logos en stelde een platenreeks samen met historische Logos koncertopnames.
De eerste uitgave, een dubbelLP, bevat materiaal van Max Eastley & Logos Ensemble, Feminist Improvising Group, C.O.U.M. : Genesis P.Orridge & Paul Woodrow en Derek Bailey.
Om de release van deze platenserie feestelijk op te luisteren speelt Max Eastley een live koncert in de Logos Tetraeder en draaien Guy Marc Hinant en Frédéric Walheer, platenbazen van Sub Rosa, plaatjes.
Sinds de jaren zeventig kreëert Max Eastley klankskulpturen en installaties waarin toeval, beweging en natuurkrachten zoals water, wind en ijs een prominente rol spelen. Naast zijn projekten in de openbare ruimte staat Eastley ook geregeld met zelfgebouwde instrumenten op koncertpodia wereldwijd.
In de Logos tetraëder zal Eastley onder andere de Arc bespelen. Dit zelfgebouwde instrument is net als het merendeel van zijn aeolische skulpturen opgebouwd uit een snaar gespannen op een grote houten klankkast. Eastley bespeelt de snaar met zijn vingers, een strijkstok of glazen staafjes. De akoestische klank wordt elektronisch bewerkt en versterkt.
Eastley werkte samen met onder meer David Toop, Hugh Davies, Evan Parker, Steve Beresford, Alex Kolkowski, Rhodri Davies en John Butcher.
Zijn installaties en skulpturen stelt hij wereldwijd tentoon. Zijn werk werd o.a. opgenomen in de permanente kollektie van het ZKM in Karlsruhe, Duitsland.
Het Brusselse platenlabel Sub Rosa specialiseerde zich in het uitgeven van oude, veelal onbekende pareltjes. Labelbazen Guy Marc Hinant en Frédéric Walheer putten uit de rijke Sub Rosa kataloog. Een eklektische mix als afsluiter!

2015_06


Logos Robotorkest

Woensdag 17 juni 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Dansen

Muziek en dans, beslist een logische kombinatie. Zeker wanneer beide naadloos in elkaar overvloeien. Als pioniers in de technologie van de automatische bewegingsherkenning is Logos dan ook de plaats bij uitstek om dit waar te maken. Het hele robotorkest kan niet alleen een breed repertoire aan van dansbare en gedanste muziek maar kan dat bovendien ook op een volkomen interaktieve wijze. Voor dit programma putten we dan ook uit ons uitgebreid tango en milonga repertoire en verkennen we alweer nieuwe dansante mogelijkheden inzake interaktief bewegingsteater. Daarbij komt zelfs een mootje afrikaanse dans kijken. Voor de muziek zelf putten we uit komposities van Kurt Weill, Astor Piazzolla, Frank Zappa, Michael Finnisy, John Cage naast enkele nieuwe eigen kreaties.
Met: Zam Martino Ebale (dans), Emilie De Vlam (dans), Dominica Eyckmans (dans), Moniek Darge (productie en dans), Godfried-Willem Raes (productie en dans), Xavier Verhelst (orkestratie), Lara Van Wynsberghe (techniek), Mattias Parent (licht), Kristof Lauwers (robotbesturing)

2015_06


Recital

Dinsdag 23 juni 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Trevor Wishart

Trevor Wishart, geboren in 1946, is één van de belangrijkste Britse componisten van elektronische muziek. Daarnaast is hij ook een indrukwekkend stemkunstenaar.
In dit koncert komen beide facetten aan bod: Wishart presenteert zijn nieuwste elektronische werken zij aan zij met zijn akrobatische stemkunsten.
In zijn volledig oeuvre staan geluidstransformaties centraal. Niet enkel het bewerken van klank met de mondholte of analoog, maar ook digitale klankbewerking fascineert Wishart. In de jaren 80 begon Trevor te experimenteren met eigen software aan de IRCAM Studio's in Parijs. Dit mondde uit in de opstart van the Composers Desktop Project, een internationaal netwerk dat geluidssoftware ontwikkeld.
Wishart is tevens ook auteur van enkele teoretisch-filosofische boeken over geluid, waaronder 'On Sonic Art'.

2015_03

Albanova

Zondag 28 juni 2015 - doorlopend

Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 BILZEN

PVC-installatie

Het eigenzinnige festival Albanova slaat bruggen tussen heden en verleden. Tijdens deze bruisende dag ontdek je talloze muzikale experimenten in alle hoekjes van de prachtige landcommanderij Alden Biesen.
Deze festivaleditie staan ontmoetingsplaatsen voor kunstenaars centraal. De koffiehuizen in het 17de-eeuwse Engeland, de Parijse salons in de 18de en 19de eeuw, de Schubertiades of de Middeleeuwse 'scuole' of 'ecoles' veroveren allemaal hun plaatsje in het programma.
Ook hedendaagse ontmoetingsplaatsen komen aan bod. De nieuwe installatie die Stichting Logos voor Albanova kreëerde daagt mensen uit om samen muziek te maken. De installatie is vrijwel volledig opgebouwd uit PVC.
Ontdek de bevreemdende klanken, maar laat je bovenal verleiden om zelf mee te spelen!

2015_06
meer informatie over Albanova

Logos Robotorkest

Dinsdag 21 juli 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

'Onmogelijk', een namuda produktie

In deze speciale gentse-feesten produktie van het Logos Robotorkest draait alles binnen het tijdsbestek van 60 minuten rond onmogelijkheden. De onmogelijkheid muziek te maken met bellen en signalen, de onmogelijkheid te dansen met hindernissen allerhande, de onmogelijkheid ook om alles heel precies onder kontrole te houden... Of, blijkt het onmogelijke bij Logos dan toch plots mogelijk geworden? Een interaktieve namuda dans en muziek voorstelling met muzikale robots, Emilie de Vlam, Dominica Eyckmans, Xavier Verhelst, Lara Van Wynsberghe, Mattias Parent en Kristof Lauwers, o.l.v. Godfried-Willem Raes.

2015_07
meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Woensdag, 22 juli 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

'Onmogelijk', een namuda produktie

In deze speciale gentse-feesten produktie van het Logos Robotorkest draait alles binnen het tijdsbestek van 60 minuten rond onmogelijkheden. De onmogelijkheid muziek te maken met bellen en signalen, de onmogelijkheid te dansen met hindernissen allerhande, de onmogelijkheid ook om alles heel precies onder kontrole te houden... Of, blijkt het onmogelijke bij Logos dan toch plots mogelijk geworden? Een interaktieve namuda dans en muziek voorstelling met muzikale robots, Emilie de Vlam, Dominica Eyckmans, Xavier Verhelst, Lara Van Wynsberghe, Mattias Parent en Kristof Lauwers, o.l.v. Godfried-Willem Raes.

2015_07
meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

donderdag 23 juli 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

'Onmogelijk', een namuda produktie

In deze speciale gentse-feesten produktie van het Logos Robotorkest draait alles binnen het tijdsbestek van 60 minuten rond onmogelijkheden. De onmogelijkheid muziek te maken met bellen en signalen, de onmogelijkheid te dansen met hindernissen allerhande, de onmogelijkheid ook om alles heel precies onder kontrole te houden... Of, blijkt het onmogelijke bij Logos dan toch plots mogelijk geworden? Een interaktieve namuda dans en muziek voorstelling met muzikale robots, Emilie de Vlam, Dominica Eyckmans, Xavier Verhelst, Lara Van Wynsberghe, Mattias Parent en Kristof Lauwers, o.l.v. Godfried-Willem Raes.

2015_07
meer informatie over het robotorkest

Muziekdozen en audio-art

zondag 19 juli 2015 tot en met zondag 26 juli- 14h30 - 16u00

KANTL, Koningstraat 18, 9000 GENT

Muziekdozen

Vanaf zondag 19 juli t.e.m. zondag 26 juli stelt Moniek Darge een nieuwe selektie van haar Muziekdozen tentoon in de luxueuze historische salons van KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlandstalige Taal- en Letterkunde), Koningstraat 18, 900 Gent. De Muziekdozen komen wonderwel tot hun recht onder de kristallen kroonluchters van deze bezienswaardige roccoco salons. Moniek vertelt u dan elke dag tijdens de Gentse Feesten van 14u30 tot 16u muziekdoosverhaaltjes. Zo worden de dozen ook geanimeerd.
Van harte welkom. De toegang is gratis.

2009-04
meer informatie over Moniek Darge

Logos Robotorkest

Donderdag 13 augustus 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Works

In dit koncert blikt Godfried-Willem Raes terug op enkele mijlpalen uit zijn carriere als komponist en experimentele instrumentenbouwer.
Zijn magnum opus, het Logos robotorkest, waaraan hij meer dan 25 jaar bouwde, speelt in deze voorstelling een prominente rol. Maar ook verschillende oudere bouwprojekten zoals de Dudafoon (1975-76), een elektro-akoestisch instrument waarin een fietswiel een prominente rol opeist en de Manipulofoon (1977), een alternatieve bandopnemer met 2 afspeelkoppen, komen in deze voorstelling aan bod.
Stukken op Raes' zelfbouwprojekten worden afgewisseld met vroeg elektronisch werk en zijn roemruchte fugas.

2015_08_13
meer informatie over het rootorkest meer informatie over Godfried-Willem Raes


Soundscapes

Woensdag 26 augustus 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Moniek Darge en Willy Van Buggenhout

Soundscapes worden het verbindende element tussen het toch heel verschillend werk van Moniek Darge en Willy Van Buggenhout.
Waar Willy zich koncentreert op elektronische muziek en Moniek uitsluitend op konkrete geluiden, slaat Willy's opname van het motorgedaver van het grote zeeschip "Betsie" de brug tussen beide werelden.
Willy gaat aan de slag met komputer en syntesizer. Moniek brengt enkele van haar allernieuwste soundscapes van Bali. Een voorproefje van de volgende Soundies CD, die zal verschijnen op het Newyorkse label Kye i.s.m. het Londense Penultimate Press.

2015_08_26
meer informatie over Moniek Darge

tentoonstelling - soundscapes

ganse maand september 2015

inkomhal van de Stedelijke Bibliotheek Gent

Tentoonstelling met Soundscapes en Muziekdozen van Moniek Darge

5 september 11.00 - 11.45 uur : Moniek Darge - muziekdoosverteluurtje voor kleuters
Moniek Darge vertelt intrigerende verhalen bij haar muziekdozen.
Voor kinderen van 4 tot 6 jaar

15 september 12.30 -13.30 uur : Moniek Darge - lezing top 12 Uit de Kast
Moniek Darge selecteerde haar 12 favoriete werken uit de Stadsbib Gent en licht ze toe (zowel cd's, dvd's als boeken)

2015_09_18

Silken Tofu

Vrijdag 18 september 2015 - 20h00

Logos Loods, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Barchan (James Welburn + Tomas Järmyr)

Filip Gheysen & Jonas Van den Bossche

Op vrijdag 18 september is het jonge Gentse label Silken Tofu te gast in de Logos Loods. Barchan, een Zweeds-Brits duo, presenteert er zijn nieuwste release.
Tomas Järmyr (drum) & James Welburn (elektronica) kreëren samen industriëele drone muziek. Vooraf opgenomen materiaal wordt verbannen, alle klanken worden live gegenereerd. Verwacht je aan dreigende perkussie, intene soundscapes en de energie van Z'EV.
Het duo Filip Gheysen (tabletop gitaar) & Jonas Van den Bossche (drum) gaat het koncert van Barchan vooraf.

2015_09_18

Logos Robotorkest

Donderdag 24 september 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

'Machines', een demonstratie van mogelijkheden

Dat het robotorkest uit machines bestaat ligt voor de hand. Dat ook de muziek die ze te vertolken krijgen door machines kan worden gemaakt, al wat minder. Nochtans hebben vele komponisten zich toegelegd niet op het schrijven van muziek, maar veeleer op het schrijven van komputerprogrammas, of zelfs het ontwerpen en bouwen van elektronische schakelingen die dit voor hen doen. Daarbij is het natuurlijk in de eerste plaats de bedoeling die komponeermachines zodanig te ontwerpen en te sturen, dat ze de estetische regels die de komponist vooropstelt zo goed mogelijk realiseren. De vroegste voorbeelden van komponisten die op die manier tewerk zijn gegaan vinden we reeds in de 18e eeuw, bij Mozart bvb, maar vanaf de tweede helft van de vorige eeuw werd het een heus specialisatiegebied binnen het eigentijdse komponeren. Dit niet in het minst omwille van unieke mogelijkheden die een dergelijke aanpak biedt op het vlak van de real-time interaktieve muziek, waarbij dan van diverse sensoren gebruik kan worden gemaakt.
Dat de vruchten van een dergelijke aanpak een grote muzikale diversiteit reveleren willen we met dit toonmoment van het Logos robotorkest duidelijk maken. In deze produktie van het Logos Robotorkest demonstreren we dan ook enkele minder voor de hand liggende mogelijkheden besloten in het gebruik van machines voor muzikale uitvoeringen. Maar, ook muzikale kompositie zelf kan als een vorm van machinebouw worden opgevat. De werkende machine maakt dan het koncert.
Een koncert met werk van Georges Antheil, Conlon Nancarrow, Klarenz Barlow, Warren Burt, Kristof Lauwers en Godfried-Willem Raes waarin meteen ook de nieuwste aanwinst van het robotorkest wordt voorgesteld: Tinti.
Een interaktieve dans en muziek voorstelling met muzikale robots, Emilie De Vlam, Dominica Eyckmans, Moniek Darge, Xavier Verhelst, Mattias Parent en Kristof Lauwers, o.l.v. Godfried-Willem Raes.

2015_09_24
meer informatie over het robotorkest

ORCIM Research Festival

vrijdag 2 oktober 2015 - 11.00

Orfeus Instituut, Korte Meer, 9000 Gent

Een lecture/demonstration/performance rond historische uivoeringspraktijk in de experimentele muziek na 1950. Godfried-Willem Raes demonstreert er onder meer de 'manipulofoon' uit 1980 met uit die tijd daterende analoge bandopnames. Met bijdragen van Luk Vaes, Nico Couck e.a.

Floris Vanhoof & Lieven Martens

Zaterdag 10 oktober 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Floris Vanhoof is geïnteresseerd in de hybride vorm van muziek, foto en film. Projekties en muziek uit een modulaire synthesizer staan centraal in zijn werk. Zijn eerste projekties waren experimentele films op 16 millimeter die evolueerden naar zuiver visuele ervaringen waarbij hij kijkpatronen in vraag stelt. Zijn inspiratiebronnen zijn de strukturele film en de vroege elektronische muziek. In 2015 won Vanhoof de ING publiekprijs op de Young Belgian Art Prize.
Lieven Martens Moana (voorheen Dolphins Into The Future) is op zoek naar een doorgedreven estetisering van de impressie. Met behulp van analoge en digitale opnametechnieken kreëert hij klankwerelden die refereren naar zowel etnische muziek, geluidskunst als hedendaagse klassieke muziek. Zo kreëert hij een zeer eigentijdse vorm van romantiek, live doorgaans aangevuld met lezingen en slide projekties.
Beide heren brachten platen uit bij diverse internationale platenlabels. In België verschenen releases bij Kraak.
Sinds 2014 presenteren ze sporadisch Refreshments. Via performances of installaties zetten ze de kommunikatie tussen hun beide oeuvres in de verf. Zo brachten ze vorig jaar in het Zuiderpershuis te Antwerpen een reeks van korte muzikale miniaturen, waarin de kommunikatie tussen de hersengolven van Vanhoof, en de Midi technieken van Martens Moana centraal stond.
Voor Logos kreeren ze een kleine kollektie werken voor het Robotorkest.

2015_10_28
Lieven Martens Moana - Floris Vanhoof - foto@Mark Rietveld

2015_10_28

Logos Robotorkest

Zaterdag 17 oktober 2015 - 13h30

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Experimental Robots

In dit koncert blikt Godfried-Willem Raes terug op enkele mijlpalen uit zijn karriere als experimentele instrumentenbouwer.
Zijn magnum opus, het Logos robotorkest, waaraan hij meer dan 25 jaar bouwde, speelt in deze schoolvoorstelling een prominente rol.
Met medewerking van Kristof Lauwers en Moniek Darge.

2015_08_13
meer informatie over het robotorkest meer informatie over Godfried-Willem Raes


Outside the Mahillon Principle

zondag 18 oktober 2015 - 15.00

019, Dok-Noord 5L, 9000 Gent

Kraak presenteert werk van Werner Durand (de), Kristof Lauwers (vl) en Pierre Berthet (wl).

2015_09_24
meer informatie over het logos robotorkest

klein Logos Robotorkest

zondag 18 oktober 2015

Klankenbos, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

Deelnemers van Soundmine, een internationale kompositiestage georganiseerd door Musica, presenteren hun komposities voor een kleine bezetting van het Logos robotorkest. Van de partij zijn de player-piano (piano-robot), snar (de automatische snare drum) en korn, de automatische kornet. Deze robots werden ontworpen en gebouwd door Godfried-Willem Raes.

2015_09_24
meer informatie over het logos robotorkest

installatie Musica Futurista

23-25 oktober 2015

Stuk, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

Op het Transit-festival presenteren Logos en Matrix de resultaten van de Musica Futurista workshops.

2015_10

Howling Hometrainers

24-25 oktober 2015

Bing Bang festival, Fundação Centro Cultural de Belém, Lissabon

Tien hometrainers vormen samen een zingend ensemble. Trap mee en kreëer een fascinerend huilend geluid! De klank van zingende fietsen.
Elke hometrainer werd uitgerust met een dynamo en wekt zo een elektrische wisselstroom op. Een luidspreker, aangesloten op de dynamo, werd gemonteerd op een PVC-buis van een specifieke lengte. Door te fietsen op verschillende snelheden kan je glissando's kreëren. Op heel specifieke snelheden ontstaat er resonantie in de buizen. Een statische versie van Godfried-Willem Raes' 'Zingende Fietsen Symfonie' uit de jaren '70 van vorige eeuw.

Logos Robotorkest

Woensdag 28 oktober 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

'Tekstuur'

Tekst, muziek en hun onderlinge relatie vormen de rode draad in deze voorstelling. Vokale input, veelal ontdaan van semantiek, speelt hierin een cruciale rol. De robots reageren op vokale input en vokale formanten krijgen hun evenbeeld in de geluidswereld van het Logos robotorkest. De diverse mogelijkheden van mens-machine interaktie met stem en beweging worden in deze voorstelling grondig onderzocht.
Naast gloednieuw werk van Kristof Lauwers, Maja Jantar, Moniek Darge en Godfried-Willem Raes staan ook enkele klassiekers uit het text-sound repertoire op het programma.
Met Maja Jantar, Emilie De Vlam, Dominica Eyckmans, Moniek Darge, Lara Van Wynsberghe, Kristof Lauwers, Godfried-Willem Raes

2015_10_28 meer informatie over het robotorkest

Howling Hometrainers

1 november 2015

Bing Bang festival, De Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Tien hometrainers vormen samen een zingend ensemble. Trap mee en kreëer een fascinerend huilend geluid! De klank van zingende fietsen.
Elke hometrainer werd uitgerust met een dynamo en wekt zo een elektrische wisselstroom op. Een luidspreker, aangesloten op de dynamo, werd gemonteerd op een PVC-buis van een specifieke lengte. Door te fietsen op verschillende snelheden kan je glissando's kreëren. Op heel specifieke snelheden ontstaat er resonantie in de buizen. Een statische versie van Godfried-Willem Raes' 'Zingende Fietsen Symfonie' uit de jaren '70 van vorige eeuw.

Klein Logos Robotorkest

Donderdag 5 november 2015

30CC, Rijschoolstraat 4 bus 004, 3000 Leuven

Het Logos robotorkest tekent present op Rode hond wordt 10! Dit avontuurlijk kunstenfestival viert 4 dagen feest naar aanleiding van zijn 10-jarig bestaan.
De robots Korn, Toypi, Snar en Whisper zijn van de partij, aangestuurd door onze radar bewegingssensoren. Animator van dienst is Mattias Parent.

Klein Logos Robotorkest

Vrijdag 6 november 2015

30CC, Rijschoolstraat 4 bus 004, 3000 Leuven

Het Logos robotorkest tekent present op Rode hond wordt 10! Dit avontuurlijk kunstenfestival viert 4 dagen feest naar aanleiding van zijn 10-jarig bestaan.
De robots Korn, Toypi, Snar en Whisper zijn van de partij, aangestuurd door onze radar bewegingssensoren. Animator van dienst is Mattias Parent.

Klein Logos Robotorkest

Zaterdag 7 november 2015

30CC, Rijschoolstraat 4 bus 004, 3000 Leuven

Het Logos robotorkest tekent present op Rode hond wordt 10! Dit avontuurlijk kunstenfestival viert 4 dagen feest naar aanleiding van zijn 10-jarig bestaan.
De robots Korn, Toypi, Snar en Whisper zijn van de partij, aangestuurd door onze radar bewegingssensoren. Animator van dienst is Mattias Parent.

Klein Logos Robotorkest

Zondag 8 november 2015

30CC, Rijschoolstraat 4 bus 004, 3000 Leuven

Het Logos robotorkest tekent present op Rode hond wordt 10! Dit avontuurlijk kunstenfestival viert 4 dagen feest naar aanleiding van zijn 10-jarig bestaan.
De robots Korn, Toypi, Snar en Whisper zijn van de partij, aangestuurd door onze radar bewegingssensoren. Animator van dienst is Mattias Parent.

Howling Hometrainers

8 november 2015

Bing Bang festival, Bozar, Bruxelles

Tien hometrainers vormen samen een zingend ensemble. Trap mee en kreëer een fascinerend huilend geluid! De klank van zingende fietsen.
Elke hometrainer werd uitgerust met een dynamo en wekt zo een elektrische wisselstroom op. Een luidspreker, aangesloten op de dynamo, werd gemonteerd op een PVC-buis van een specifieke lengte. Door te fietsen op verschillende snelheden kan je glissando's kreëren. Op heel specifieke snelheden ontstaat er resonantie in de buizen. Een statische versie van Godfried-Willem Raes' 'Zingende Fietsen Symfonie' uit de jaren '70 van vorige eeuw.

Howling Hometrainers

9 november 2015

Bing Bang festival, Bozar, Bruxelles

Tien hometrainers vormen samen een zingend ensemble. Trap mee en kreëer een fascinerend huilend geluid! De klank van zingende fietsen.
Elke hometrainer werd uitgerust met een dynamo en wekt zo een elektrische wisselstroom op. Een luidspreker, aangesloten op de dynamo, werd gemonteerd op een PVC-buis van een specifieke lengte. Door te fietsen op verschillende snelheden kan je glissando's kreëren. Op heel specifieke snelheden ontstaat er resonantie in de buizen. Een statische versie van Godfried-Willem Raes' 'Zingende Fietsen Symfonie' uit de jaren '70 van vorige eeuw.

Logos Robotorkest

Dinsdag 10 november 2015 - 10h30

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Schoolvoorstelling Robotorkest

Het Robotorkest put uit zijn rijke repertoire. Het orkest wordt aan de Brusselse kunsthumaniora voorgesteld en toegelicht door zijn bouwer en ontwerper, Godfried-Willem Raes. De robots worden bestuurd door Kristof Lauwers.

2015_11_10
meer informatie over het robotorkest

Logos Woman

Donderdag 12 november 2015

Milano, Via Pastrengo 12, 20159 Milano

Soundscape-concerten in Italië door Logos Vrouwen. Francoise Vanhecke en Moniek Darge presenteren hun duo performances, soundscapes en recent video werk.
tel.+39 02 6682 3357
Programma:
1. "Tamil Nadu" (13 min), (soundscape Moniek Darge), audio and live performance by Moniek Darge
2. "Hashikura" (ca. 10 min), ( composition Moniek Darge), for voice solo by Françoise Vanhecke
3. "Ladakh" (20 min), (soundscape Moniek Darge), video with audio and live performance by Françoise and Moniek
intermission
4. "Sacred Soundies of Bali" (20 min), (soundscape Moniek Darge), video with audio and live performance by Françoise and Moniek
5. "A Naked Robot Love Story", a film by Jesse Roesler (USA) about Logos Duo (Godfried-Willem Raes and Moniek Darge)
on@on-o.org| www.on-o.org
https://www.facebook.com/Oartspace

Logos Robotorkest

Donderdag 12 november 2015 - 14u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Schoolvoorstelling Robotorkest

Het Robotorkest put uit zijn rijke repertoire. Het orkest wordt aan de Vrije Basisschool Lochristi voorgesteld en toegelicht door zijn bouwer en ontwerper, Godfried-Willem Raes.

2015_11_12
meer informatie over het robotorkest

Logos Woman

Vrijdag 13 november 2015

Torino, La Delirante

Soundscape-concerten in Italië door Logos Vrouwen. Francoise Vanhecke en Moniek Darge presenteren hun duo performances, soundscapes en recent video werk.
tel.+39 02 6682 3357
on@on-o.org| www.on-o.org
https://www.facebook.com/Oartspace
programma:
1. "Budapest" (5 min), (soundscape Moniek Darge), audio and live performance by Françoise and Moniek
2. "Tamil Nadu" (13 min), (soundscape Moniek Darge), audio and live performance by Moniek
3. "Ladakh" (20 min), (soundscape Moniek Darge), video with audio and live performance by Françoise and Moniek
intermission
4. "Sacred Soundies of Bali" (20 min), (soundscape Moniek Darge), video with audio and live performance by Françoise and Moniek
5. "A Naked Robot Love Story", a film by Jesse Roesler (USA) about Logos Duo (Godfried-Willem Raes and Moniek Darge)

Logos Woman

Zaterdag 14 november 2015

Torino, La Delirante

Soundscape-koncerten in Italië door Logos Vrouwen. Francoise Vanhecke en Moniek Darge presenteren hun duo performances, soundscapes en recent video werk.
tel.+39 02 6682 3357
on@on-o.org| www.on-o.org
https://www.facebook.com/Oartspace
programma:
1. "Budapest" (5 min), (soundscape Moniek Darge), audio and live performance by Françoise and Moniek
2. "Tamil Nadu" (13 min), (soundscape Moniek Darge), audio and live performance by Moniek
3. "Ladakh" (20 min), (soundscape Moniek Darge), video with audio and live performance by Françoise and Moniek
intermission
4. "Sacred Soundies of Bali" (20 min), (soundscape Moniek Darge), video with audio and live performance by Françoise and Moniek
5. "A Naked Robot Love Story", a film by Jesse Roesler (USA) about Logos Duo (Godfried-Willem Raes and Moniek Darge)

Kunstendag voor kinderen

Zondag 15 november 2015 - 14u-15u / 15u-16u / 16u-17u

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos robotorkest & muziekdozen

Ontdek het grootste robotorkest van Europa en droom weg bij bijzondere muziekverhalen. Op de Kunstendag voor Kinderen kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar oud bij Stichting Logos terecht voor een voorstelling van het robotorkest en speciale muziekdozen. Animatoren van dienst zijn Mattias Parent, Kurd Vandevelde, Kristof Lauwers en Mattias Parent.

2015_11_15

Howling Hometrainers

15 november 2015

Bing Bang festival, Handelsbeurs, Kouter 29, 9000 Gent

Tien hometrainers vormen samen een zingend ensemble. Trap mee en kreëer een fascinerend huilend geluid! De klank van zingende fietsen.
Elke hometrainer werd uitgerust met een dynamo en wekt zo een elektrische wisselstroom op. Een luidspreker, aangesloten op de dynamo, werd gemonteerd op een PVC-buis van een specifieke lengte. Door te fietsen op verschillende snelheden kan je glissando's kreëren. Op heel specifieke snelheden ontstaat er resonantie in de buizen. Een statische versie van Godfried-Willem Raes' 'Zingende Fietsen Symfonie' uit de jaren '70 van vorige eeuw.

Karin de Fleyt & David Ibbett

Donderdag 19 november 2015 - 20h00

Logos Loods, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Fluitiste Karin de Fleyt en komponist, en tevens elektronikaman van dienst, David Ibbett brengen werk van Jorge Garcça del Valle Méndez, Neal Farwell en David Ibbett.
In 'No sun, no moon' voor basfluit en elektronika van Jorge Garcça del Valle Méndez vertolken de instrumenten elk een aparte wereld: de realiteit en de parallelle realiteit. Het basismateriaal van de elektronika bestaat uitsluitend uit opnames van basfluit. De kompositie kreeg een eervolle vermelding op 'Concours International de Composition de Musique Electroacoustique de Monaco (CICEM)' in 2014.
Met 'Shroud' voor altfluit en live electronics formuleerde Neal Farwell een muzikaal antwoord op het gedicht 'Fishermen with Ploughs' van George Mackay Brown. Net als het gedicht vertolkt de muziek verlies, ervaringen en uiteindelijk hoop.
'Europa', een toongedicht voor fluit en elektronika van David Ibbet, symboliseert de zoektocht naar mikrobiologisch leven onder het ijzige oppervlak van de zesde maan van Jupiter. De kompositie verkent de geluidsmogelijkheden van de moderne fluit, afwisselend dwarsfluit, piccolo en basfluit. De tonen en effekten vormen samen een narratief waarin het geluid van raketten, het scheuren van de wind, statische radio ruis en krakend ijs met elkaar worden verweven.
Karin de Fleyt specialiseerde zich na haar studies aan het Koninklijk Conservatorium te Gent in hedendaagse fluittechnieken aan het Orpheus Instituut. Ze doceert fluit aan the College of Music in Leeds en is verbonden aan het Lemminsinstituut te Leuven en de School of Arts te Gent. Ze treedt geregeld op in binnen- en buitenland en is aktief als solo fluitiste bij het Hermes Ensemble en het Oh-Ton Ensemble.
David Ibbett is een Britse komponist, gevestigd in Boston, USA. Zijn muziek verbindt klassieke met hedendaagse muziek, elektronisch met akoestisch. Ibbett studeerde kompositie bij Giles Swayne en Robin Holloway aan Clare College Cambridge en bij Julian Anderson aan the Guildhall School of Music & Drama. Momenteel voltooit hij zijn doktoraat aan de Universiteit van Birmingham bij Jonty Harrison en Scott Wilson.

2015_11_19

Howling Hometrainers

Zaterdag 21 november 2015

Opera, Lille (France)

Tien hometrainers vormen samen een zingend ensemble. Trap mee en kreëer een fascinerend huilend geluid! De klank van zingende fietsen.
Elke hometrainer werd uitgerust met een dynamo en wekt zo een elektrische wisselstroom op. Een luidspreker, aangesloten op de dynamo, werd gemonteerd op een PVC-buis van een specifieke lengte. Door te fietsen op verschillende snelheden kan je glissando's kreëren. Op heel specifieke snelheden ontstaat er resonantie in de buizen. Een statische versie van Godfried-Willem Raes' 'Zingende Fietsen Symfonie' uit de jaren '70 van vorige eeuw.

Meer informatie, inklusief aan MP3'tje, over 'Howling Hometrainers' op deze webpagina: Howling Hometrainers

Howling Hometrainers

Zondag 22 november 2015

Opera, Lille (France)

Tien hometrainers vormen samen een zingend ensemble. Trap mee en kreëer een fascinerend huilend geluid! De klank van zingende fietsen.
Elke hometrainer werd uitgerust met een dynamo en wekt zo een elektrische wisselstroom op. Een luidspreker, aangesloten op de dynamo, werd gemonteerd op een PVC-buis van een specifieke lengte. Door te fietsen op verschillende snelheden kan je glissando's kreëren. Op heel specifieke snelheden ontstaat er resonantie in de buizen. Een statische versie van Godfried-Willem Raes' 'Zingende Fietsen Symfonie' uit de jaren '70 van vorige eeuw.

Meer informatie, inklusief aan MP3'tje, over 'Howling Hometrainers' op deze webpagina: Howling Hometrainers

Logos Robotorkest

Woensdag 9 december 2015

Ancienne Belgique, Bruxelles

Kristof Lauwers trekt op naar Brussel met het klein logos robotorkest en met eigen werk. Naar aanleiding van dit koncert wordt ook een kleine tentoonstelling georganiseerd rond historische posters van Stichting Logos uit de vroege jaren '70 van vorige eeuw. Robots van de partij zijn Psch, Temblo, Tinti en HybrHi.

Meer informatie over het Logos robotorkest op deze webpagina: Manual

Logos Robotorkest

Donderdag 17 december 2015 - 20h00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

'Die Dreigroschenoper', Kurt Weill en Bertold Brecht

Het Logos Robotorkest brengt een koncertante, maar uiterst originele uitvoering van Kurt Weill en Bertold Brecht's 'Dreigroschenoper'. De zangpartijen worden in de oorspronkelijke taal (Duits) gebracht. Het verhaal uit Die Dreigroschenoper speelt zich af in het kriminele circuit van Londen en handelt over de gangsterleider Macheath, bijgenaamd Mackie Messer, een man met een groot zwak voor vrouwen. Hij belooft aan twee vrouwen, Polly en Lucy, huwelijkse trouw en zet ondertussen zijn wekelijkse gang naar het bordeel gewoon voort. Mackie trouwt zonder medeweten van haar ouders (de Peachums) met Polly. Als haar vader, de bedelaarskoning en handelaar in medelijden, Peachum erachter komt, stuurt hij de politie achter Mackie aan. Macheath wordt door de korrupte politiechef Tiger Brown, die eigenlijk zijn vriend is, opgepakt en vastgezet. Hij ontsnapt dankzij de hulp van Browns dochter Lucy en duikt onder. Intussen neemt Polly met sukses zijn zaakjes waar. Mevrouw Peachum, die weet dat Mackie regelmatig het bordeel bezoekt, biedt het hoertje Jenny geld om Macheath bij een volgend bezoek aan te geven. Jenny zegt van hem te houden, maar bezwijkt uiteindelijk voor de verleiding. Zo wordt Macheath opnieuw gepakt en belandt hij, verraden door zijn vrienden, zijn beide vrouwen en hoeren, in de dodencel. Allen verraadden hem uit eigenbelang, niet uit morele overwegingen. Op de dag dat hij moet hangen wordt toevallig de Engelse koningin gekroond: zij schenkt hem gratie, verheft hem in de adelstand, schenkt hem een kasteel en geeft hem een aanzienlijke financiële toelage. Dit gebeurt natuurlijk niet uit medelijden, maar omdat zij geen koncurrentie duldt tijdens haar kroningsfeest. Het volk loopt immers al te graag storm voor een hangpartij. Kortom een happy end met als 'deus ex machina' de reddende boodschapper van de koningin in de persoon van Brown, de korrupte politiechef. Dit muziekteater uit 1928 is een verzameling van een twintigtal stukjes die door toneelspelers werden gezongen. De oorspronkelijke idee was het stuk muzikaal te laten spelen door een groot mobiel draaiorgel. Bij de uiteindelijke realisatie werd daarvan wegens allerlei moeilijkheden afgestapt en werkte Weill een versie uit voor een klein en heterogeen instrumentaal ensemble. Onze versie poogt het oorspronkelijke koncept gestalte te geven door alle muziek te laten vertolken door het Logos robotorkest.
Medewerkers: Nicholas Cornia (Brown), Lucien Posman (mr.Peachum), Dominica Eyckmans (Ms.Peachum), Fran Van Lysebettens (Jenny), Charlotte Velghe (Polly Peachum), Piet Loose (Macheath), Xavier Verhelst (orkestratie/bedelaar), Emilie De Vlam (koningin), Lara Van Wynsberghe (orkestratie/hoertje), Mattias Parent (bedelaar/licht), Moniek Darge (tangodans, requisieten), Kristof Lauwers (bedelaar/techniek), o.l.v. Godfried-Willem Raes.
Reservatie is sterk aanbevolen! Kaartjes in voorverkoop zijn beschikbaar op ons kantoor.

2015_12_17
Een voorproefje audio in mp3 formaat: Die Moritat von Mackie Messer.
meer informatie over het robotorkest

Talking Flames

Vrijdag 11 december tot zaterdag 19 december 2015

Muziekcentrum De Bijloke, Gent

Voor en na de koncerten van het Prometheus festival kan je in De Bijloke de Talking Flames aan het werk horen. In deze schakelingen wordt een elektrische vlamboog opgewekt die digitaal met een geluidssignaal wordt gemoduleerd. Ontdek deze magische, subtiele en vurige klanken!
De Talking Flames werden gebouwd en ontworpen door Godfried-Willem Raes in 1981 en worden voor deze gelegenheid aangestuurd met fluisterteksten van Katharina Smets.

Meer informatie over 'Talking Flames' op deze webpagina: Talking Flames