[This page is not available in English]


Museum voor Volkskunde Gent - in het kader van: 'De Muren weten ervan'

Kraanlei, Gent

27 augustus 1998 - 20u00

Logos koncert

Programmanotas:

Reeds als (paters)holbewoner was Godfried-Willem Raes bezeten van ietwat ongebruikelijke klanken en tuigen waarmee die konden worden voortgebracht. De Logos groep ontstond inderdaad, anno 1968-1969, in het duistere pand gelegen in de Vrouwebroersstraat. Zij zijn nog steeds in Gent aktief, aktiever dan ooit zouden we zelfs durven zeggen, want zij hebben een eigen koncertzaal gebouwd -de logos tetraeder in de Bomastraat- in Gent.

Na dertig jaar laat Godfried-Willem Raes nu weer zijn rare instrumenten aanrukken naar het Patershol: gloednieuwe bouwsels, dat wel! De <Vox Humanola> kombineert een oud vox humana orgelregister uit het eind van de 18e eeuw met een stel castagnetten. De <Piperola> op zijn beurt, brengt een 2-voet orgelfluitregister met een kleine raamtrom en wat gevarieerd slagwerk samen in een mobiel instrument. Beide instrumenten worden bestuurd via een klein komputertje, en dus niet via een gewoon toetsenbord. Het zijn echte moderne ambachtelijk gebouwde speelautomaten. De magie ervan wordt geheel kompleet wanneer het Logos Duo ertoe overgaat, de instrumenten ook via loutere gebaren te besturen en te bespelen.

Maar ook zonder technologie kan worden gemusiceerd! Zelfs helemaal zonder instrumenten... Vokaal heeft het Logos Duo een uitgebreid en niet van enige humor gespeend repertoire op het gebied van de klankpoezie: eigen werk naast werk van Kurt Schwitters, Ernst Jandl en Francois Dufresne. Alleen op het podium, vertelt Moniek Darge muzikale sprookjes in een imaginaire taal. Daarbij gaat zij op een hoogst ongebruikelijke maar originele wijze om met een eenvoudige vedel uit Mali, of een gestreken waterphone...

Als Logos Duo beoefenen Moniek Darge en Godfried-Willem Raes nu reeds meer dan een kwarteeuw de interaktionele improvisatie: een vorm van intensief muzikaal samenspel waarbij op voorhand helemaal niks wordt afgesproken en waarbij de nadruk komt te liggen op de eigenschappen van het spel op zich: imitaties, kontrasten, negaties enerzijds, maar ook expressieve elementen gaande van euforische vreugde tot een met de treurnis eigen aan het diepste tranendal. Deze vorm van improvisatie heeft nog het meest weg van een levendig gesprek. Maar, dan wel zonder woorden. De klanken die zij daarbij aan hun instrumenten weten te ontlokken grenzen aan het ongelooflijke en staan beslist mijlen af van wat men zich bij de door hen bespeelde instrumenten -klarinet en viool- zou kunnen voorstellen.

Het programma omvat ook een nieuw georkestreerde versie van <Fuga OttoNove> van Godfried-Willem Raes, voor piperola, voxhumanola, komputer en dwarsfluit die wordt uitgevoerd door Marc Maes en Karin Defleyt. Van Joachim Brackx -pas afgestudeerd in de kompositieklas van Godfried-Willem Raes, staat een stukje voor beide automaten op het programma.

Back to Logos Index Back to concert calendar

Last update: 98-09-07 by Xavier Verhelst